Posted in Zdravstvena nega II

Telesna temperatura

Температура и поступак код повишене телесне температуре

(Pogledajte prezentaciju, klikom na link iznad)

Po prijemu na odeljenje, telesna temperatura se meri najmanje dva puta dnevno, a po potrebi i češće, da bi se pratio njen tok, naročito ako su promene u vezi sa stanjem koje je uzrokovalo porast temperature. Dobijene vrednosti se upisuju u temperaturnu listu a tačke se spajaju i daju karakterističan izgled za pojedine tipove febrilnosti.

Karakteristični stadijumi  su:

Stadium incrementi – postepen porast temperature koji traje danima.

Stadium fastigii – kada temperatura dostigne svoj maksimum.

Stadium decrementi – postepeni ili litičan pad temperature. Pad temperature može biti i  nagao ili kritičan i praćen je jakim znojenjem.

Najčešće temperaturne krivulje su :

Febris continua je tip krive gde se dnevne oscilacije kreću unutar jednog stepena po Celzijusu. Porast temperature je nagao, održava se po tipu kontinue i uglavnom je zavisan od primenjene terapije, ima dnevne oscilacije manje  od jednog stepena a po pravilu radi se visokoj febrilnosti koja traje danima ili nedeljama. Javlja se kod lobarne pneumonije i trbušnog tifusa.

Febris remittens prate dnevne oscilacije više od jednog stepena dok je mini­malna temperatura uvek preko 37° C. Postoji kod gnojnih infekcija, žarišne pneu­monije, tuberkuloze pluća, trbušnog tifusa.

Febris interemittens ima dnevne oscilacije od dva do tri stepena Celzijusova ali je minimalna temperatura uvek ispod 37° C (dakle postoji afebrilnost). Javlja se kod malarije a ako je kod septičkih stanja gornja vrednost veoma visoka, tem­peraturni tok se naziva septička temperatura. Posebna varijanta ove temperature je febris hectica. Ovde su dnevne oscilacije više od jednog stepena a karakterišu je nagli skokovi temperature i pad do normalnih vrednosti, unutar 24 sata i javlja se kod teškog oblika tuberkuloze i sepse.

Febris recurrens je pojava smenjivanja dana visoke febrilnosti i dana normal­ne temperature. Porast temperature obično je nagao. Postoji kod malarije, rekurentnog tifusa ili kod skrivenih gnojnih žarišta.

Febris undulans odlikuje smenjivanje postepenog uspona i pada temperature do supfebrilnosti ili afebrilnosti tako da temperaturna kriva poprima oblik talasa. Karakteristična je za brucelozu i maligne tumore.

Advertisements

Autor:

Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren Albert Ajnštajn

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s