Posted in Interna medicina sa negom III

Dijagnostički postupci u pulmologiji

U dijagnostici oboljenja disajnih organa, primenjuju se mnogobrojni postupci i metode u zavisnosti od vrste i težine samog oboljenja. Najveći broj dijagnostičkih postupaka koristi se za postavljanje etiološke (uzročne) dijagnoze, kao i za utvrđivanje stepena poremećaja funkcije disanja.

Dijagnostičke postupke možemo podeliti u tri velike grupe:

Standardni postupci:

 1. Anamneza-reč grčkog porekla i znači sećanje. Ona podrazumeva razgovor sa bolesnikom u cilju prikupljanja svih informacija koje su bitne za otkrivanje stvarne prirode bolesti i tačno postavljanje dijagnoze. Anamneza je osnova i najvažniji deo dijagnostičkog postupka i mnoge bolesti se mogu dijagnostikovati već na osnovu dobro uzete anamneze.
 2. Klinički pregled (objektivni ili fizikalni)-predstavlja niz praktičnih koraka kojima se stiče uvid u opšte stanje pacijenta. Cilj kliničkog pregleda je otkrivanje pojedinosti koje bi mogle da se dovedu u vezu sa bolesnim stanjem. Obuhvata: inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju.
 3. Laboratorija– uzima se krv za KKS, Se, biohemiju, bakteriološki pregled i gasne analize. Drugi važan dijagnostički materijal je sputum, koji se pregleda makroskopski i mikroskopski (bakteriološki, citološki i BK pregled).
 4. Radiološke metode– Snimak pluća i bronhijalnog stabla

Neinvazivni postupci:

 1. Spirometrija (funkcionalno ispitivanje pluća)-metoda kojom se procenjuje zapremina plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve. Jednostavan, brz i bezbolan test za procenu funkcije pluća merenjem volumena (zapremine) vazduha koji bolesnik može da izduva iz pluća posle maksimalnog izdaha.
 2. Imunoalergijska spitivanja-nezamenjivi u otkrivanju alergena koji su uzročnici određenih alergijskih reakcija. Alergijski testovi  su brzi, efikasni i bezbedni za izvodjenje, a omogućavaju u potpunosti postavljanje dijagnoze alergijske reakcije.
 3. Scintigrafija pluća (radioizotopska dijagnostika)-metoda koja se koristi u nuklearnoj medicini za snimanje raspodele radioaktivnih izotopa u telu. Snimanje se obavlja posebnim uređajem (gama kamera) koji prati prostornu i vremensku raspodelu izotopa u telu i na taj način se dobija slika određenog organa. Posle aplikacije izotopa bolesnici se posebno evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji i prate minimum 24h, koliko je potrebno za eliminaciju izotopa iz organizma. 
 4. Skener pluća (CT ili kompjuterizovana tomografija)-savremena metoda ispitivanja, koja se zasniva na nekim starim metodama (upotreba X zraka) i nekim savremenim tehničkim dostignućima (upotreba računara). Snimanje  se vrši u više nivoa. CT skener je u mogućnosti da pravi slike slojeva pojedinih organa od interesa. Samo par sekundi dovoljno je za dobijanje nekoliko slika preseka pojedinih organa u telu.
 5. Magnetna rezonanca (NMR)-metoda koja se zasniva na primeni jakog magnetnog polja i savremene računarske tehnike za obradu slike u cilju sagledavanja unutrašnjih struktura i funkcionisanja tela.

Invazivni postupci:

 1. Bronhoskopija-procedura kojom se omogućava pristup unutrašnjosti disajnih puteva. Izvodi se plasiranjem endoskopskog instrumenta -bronhoskopa kroz usta ili nos preko disajnih puteva do plućnog tkiva. Izvodi se u dijagnostičke ili terapijske svrhe.
 2. Punkcija pleure (torakocenteza)-dijagnostička i terapijska metoda kojom se evakuiše strani sadržaj u pleuralnom prostoru (vazduh, tečnost- transudat, eksudat, krv, gnoj, limfa). Izvodi se u cilju dijagnostikovanja porekla nakupljenog stranog sadržaja u pleuralnom prostoru, a ako je količina sadržaja velika, i u cilju terapije ( jer se evakuacijom stranog sadržaja omogućava pravilna funkcija pluća).
 3. Biopsija pleure– se vrši kada etiologija pleuralnog izliva ostane nerazreešena i nakon višestrukih torakocenteza.
Advertisements

Autor:

Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren Albert Ajnštajn

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s