Posted in Interna medicina sa negom III

Pleuralna punkcija

Plućna maramica (Pleura) – Svako plućno krilo obavijeno je sa plućnom maramicom, koja se sastoji iz dva lista. Spoljašnji (parijentalni) naleže na zidove grudne duplje, i unutršnji (visceralni) koji naleže na plućno krilo ulazeći u sva njegova udubljenja i neravnine. Visceralni list je tanka serozna opna. Između ova dva lista, normalno se nalazi mala količina tečnosti koja olakšava disanje. Pleuralna tečnost se nakuplja kada njeno stvaranje premašuje mogućnost apsorpcije. Pri normalnim okolnostima tečnost ulazi u pleuralni prostor iz kapilara , a izlazi limfnim putevima. Nakupljanje veće količine tečnosti u pleuralnom prostoru je najčešće  posledica zapaljenskog procesa, ili transudacije tečnosti zbog povećane propustljivosti.

Pleuralna punkcija je medicinsko – tehnička intervencija, kod koje specijalnom iglom ulazimo u pleuralni prostor radi evakuacije tečnosti.

Pleural-effusion-Image

Izvodi se u cilju:

  • Dijagnostike–  porekla nakupljenog  sadržaja u pleuralnom prostoru.  Tečnost može biti:  transudat, eksudat, krv, gnoj, limfa. Uzorak se šalje na bakteriološki, citološki i biohemijski pregled
  • Terapije– evakuacijom  sadržaja omogućava se pravilna funkcija pluća, olakšava disanje bolesniku i smanjuje bol

Procedura može da se izvodi: 

  • samo uz pregled – to je onda slepa pleuralna punkcija 
  • kontrolisano – radiološki (rentgenom, ultrazvukom ili skenerom grudnoga koša) takozvana  vođena pleuralna punkcija, čime se  određuju granice sadržaja koji se evakuiše

Priprema bolesnika:

  1. Psihička- bolesnika treba upoznati sa ciljem, načinom i tokom samog pregleda. Procedura je malo bolna i neprijatna, zato je važno   istaći  da njegova saradnja znatno olakšava pregled i savetovati mu da diše normalno. Treba odgovoriti na sva pitanja koja bolesnik postavi u vezi sa pregledom, jer se na taj način stiče poverenje kod bolesnika, što je od velike važnosti za proces u celini. Pošto je pleuralna punkcija invazivna dijagnostička metoda, neophodna je saglasnost bolesnika ili nekog od članova porodice za izvođenje same intervencije.
  2. Fizička–  Osobe koje redovno uzimaju terapiju kao što su antikoagulativni lekovi, aspirin, brufen i lekovi za regulaciju šećera u krvi moraju konsultovati svog lekara u vezi korigovanja terapije (doze insulina se najčešće smanjuju) ili prekida uzimanja lekove pre ove procedure (antikoagulativne terapije i aspirini se najčešće prekidaju). Od rutinskih nalaza pre pregleda potrebno je uraditi : rentgen pluća,KKS, koagulogram (faktore koagulacije), kreatinin,  arterijske gasne analize  krvi i elektrokardiogram (EKG). Po potrebi može se dati premedikacija (neki sedativ).

Asistiranje – Pri izvođenju pregleda podrazumeva:

  • Postavljanje bolesnika u odgovarajući položaj (treba raširiti međurebarni prostor)
  • Priprema anestezije-Procedura se izvoditi sa lokalnom anestezijom ( ksilokain 1%)
  • Kontola vitalnih funkcija i saturacije -Tokom intervencije se prate krvni pritisak i koncentracija kiseonika u krvi.
  • Asistiranje pri aspiraciji sadržaja ili uzimanju isečka i njegovo pravilno odlaganje u fiksator

Intervencija se izvodi po strogim pravilima asepse, uz dobru dezinfekciju mesta uboda. Nakon dezinfekcije polja grudnog koša koje će  biti mesto punkcije, i davanja lokalne anestezije, pristupa se izvođenju ove intervencije pomoću specijalnih sterilnih igala ili specijalnih setova za jednokratnu upotrebu. Mesta punkcije su različita i zavise od toga koji se sadržaj evakuiše i gde je lokalizovan. Igla se uvodi u međurebreni prostor gornjom ivicom donjeg rebra.  Jer se uz donju ivicu rebra nalazi  sulkus u kojem su vena, nerv  i arterija intercostalis. Ukoliko se radi i biopsja koristi se specijalna Abrams igla koja kida komadić pleure. Komplikacije su danas retke, ali moguće i to su: krvavljenja na mestu punkcije i povrede pleure i plućnog tkiva.

03e30eecbda64e89fd560cb520a3bc97.jpg

 

Advertisements

Autor:

Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren Albert Ajnštajn

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s