Posted in Zdravstvena nega II

Vakutajner sistem za krvne analize

Vakutajner sistem za uzimanje venske krvi (BD Vacutainer Blood Collection System) – je zatvoren, sterilan  sistem, koji se koristi za uzimanje krvi, za različite laboratorijske analize. Princip rada je sledeći: prilikom venepunkcije krv pod negativnim pritiskom ulazi u epruvete koje su pod vakumom, čime je  kontakt sa krvlju sveden na minimum. Prvi vakutajner sistem razvio je Jozef Klajner (Joseph Kleiner) još davne 1947. godine. Vrlo brzo se za dalji razvoj patenta i masovnu  proizvodnju zainteresovala Američka  firma Bekton i Dikins (Becton Dickinson Company-BD), koja se bavila medicinskim tehnologijama.     1991. godine razvijen je vakutajner sistem kakav se danas koristi.

Vakutajner set, za vađenje krvi, se sastoji iz:

 1. Vakutajner igle
 2. Držača (Adaptera)
 3. Vakutajner epruveta

Vakutajner igle– su namenjene za uzorkovanje krvi vakum sistemom. Važno je znati da igla ima dva oštra kraja, jedan kojim se punktira vena, i drugi kojim se probode epruveta i koji je presvučen sterilnom gomom. Postoje tri vrste vakutajner igala:

 • standardne– različitih prečnika-širine lumena (18G, 20G, 21G, 22G)
 • visio plus–  igle sa indikatorom protoka koji se nalazi na središnjem delu igle i pomaže korisniku da prepozna uspešnu punkciju vene
 • igle sa klipsom– QuickShield igla, poseduje zaštitni poklopac koji se nakon završene venepunkcije aktivira i prekriva iglu, čime doprinosi zaštiti od slučajne povrede ubodom na iglu. Za maksimalnu sigurnost posle upotrebe.

standardne igle

Visio plus i igle sa klipsom

izgled igle

Vakutajner držač- služi za povezivanje vakutajner sistema-igle sa epruvetom. Može da se koristi više puta, ukoliko ostane  neoštećen,  posle svake upotrebe trebalo bi  ga prebrisati alkoholom.

držač

Povezivanje vakutajner sistema

 

 

 

 

Vakutajner epruvete– Koriste sa za uzorkovanje, transport i obradu krvi pri određivanju parametara krvi. Važno je znati da svaka epruveta ima čep određene boje koji označava analizu krvi koja se u njima radi. Ovo dalje određuje  količinu krvi koja sa uzima, kao i to da li ide sa ili bez antikoagulantnog sredstva. Najčešće se koriste epruvete sa:

 1. Crveni čep=7-10ml krvi bez antikoagulantnog sredstva. Na dnu epruvete nalazi se separacioni gel koji služi za razdvajanje krvnih ćelija od seruma i fibrina. Služi za  određivanje  biohemijskih analiza, hormona, seroloških i imunoloških testova.
 2. Ljubičasti čep=2-3ml krvi sa antikoagulantnim sredstvom EDTA 2-3 kapi (etilen- diamino- tetrasirćetna kiselina) Služi za  određivanje hematoloških analiza krvi (KKS) i  sedimentacije (ne koriste se više posebne crne epruvete za sedimentaciju eritrocita, ovo je novina u većini zdravstvenih ustanova), kao i HbA1C ( glikozilirani hemoglobin, pokazuje prosečnu vrednost šećera u krvi tokom poslednja tri meseca, odnosno njegovu koncentraciju u eritrocitima, čiji je vek 120 dana).
 3. Plavi čep=4,5ml krvi sa antikoagulantnim sredstvom Natrijum citratom 0,5ml, što predstavlja odnos 1:9 (koncentracija Nacitrata je 3,8% u puferskom obliku) Odrđuje se koagulogram.
 4. Sivi čep=1ml krvi sa kombinacijom samo nekoliko kapi različitih antikoagulantnih sredstava (EDTA, Na-citrata i limunska kiselina). Služi za uzorkovanje krvi pacijenata kod kojih je potrebno odrediti nivo šećera u krvi više puta u toku dana ( glikemijski profil).
 5. Zeleni čep=heparinske epruvete.Heparin je antikoagulans koji aktivira antitrombin i blokira koagulaciju,  pa se kao uzorak dobija puna krv/plazma. Jedna od prednosti ovih epruveta je što se uzorak može centrifugirati odmah po uzorkovanju, što je čini pogodnom za hitne analize.

podelaepruveta

Posebni setovi

U pedijatriji i kod pacijenata sa lošim krvnim sudovima koristi se  zaštitni vakutajner set (Safety blood collection set) – set za uzorkovanje krvi sa zaštitnim mehanizmom. Sastoji se iz igle sa krilcima koja je fleksibilnim crevom povezana sa  adapterom.

. zaštitni set

 

 

Advertisements

Autor:

Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren Albert Ajnštajn

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s