Posted in Некатегоризовано

Mozak ili srce – razum ili emocije

Razum je sposobnost razboritog (logičkog, kritičkog) mišljenja, poimanja i rasuđivanja. Takođe označava više kognitivne funkcije ljudskog uma. U psihološkom smislu razumski, racionalni doživljaji se često suprotstavljaju iracionalnima (emocijama, osećanjima, težnjama).

Emocije su reakciju na neki događaj, povezuju ono što nam je važno sa svetom koji nas okružuje (ljudi, stvari i događaji). Emocije su specifičan odnos osobe prema sebi, konkretnim predmetima ili pojavama i prema drugim ljudima. Javljaju se kada je za nas nešto važno. Emocije afirmišu ili ugrožavaju ličnost osobe pa im je najvažnija funkcija akcija – reagovanje na emociju. Emocije dopunjuju nedostatke mišljenja i daju infrastrukturu za društveni život.

Srce  je neka vrsta intuicije koja nam govori šta je dobro za nas a šta ne, dok je mozak racionalan, i ne mari za tuđa osećanja. Odlučiti šta slušati, glavu ili srce, razum ili emocije, nikad nije bio lak zadatak. Mozak prvo sagledava situaciju iz svih uglova pa onda donosi zaključak, dok nas srce vodi emocijama i osećanjima. Oni koji slede srce saosećajniji su i lakše opraštaju, a oni koji slušaju razum skloniji su osuđivanju i ljutnji zato što mozak nema razumevanja za tuđe probleme, tvrdi psiholog dr. Debora Rozman. Tako jedna te ista situacija može da završi potpuno različito, u zavisnosti od toga koga slušate.

Ako još niste sigurni ko vas u životu vodi, mozak ili srce, obavezno (neka to bude domaći zadatak) morate pogledati kratki film „Inner Workings“  Leonarda Matsuda, u produkciji Walt Disney Animation Studio.

Klikom na link  https://www.facebook.com/1560859464127916/videos/2032551153625409/?hc_ref=ARQYq1blgLlwW_1a3LNge3vFQB3vG0kUFIMjJglQha5xKqi4PRw6Gwivh2MPIU-SUuk&pnref=story

Uživaj te

Advertisements

Autor:

Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren Albert Ajnštajn

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s