Posted in Zdravstvena nega II

Urinokultura

Urinokultura je test koji se koristi za utvrđivanje prisustva bakterija u urinu a omogućava i njihovu identifikaciju. Spada u grupu mikrobioloških (bakterioloških) laboratorijskih ispitivanja, jer se uzurak zasejava na hranjivu podlogu. Rezultati se očitavaju mikriskopski.

Prisustvo bakterija u urinu, ukazuje na urinarnu infekciju čiji su simptomi:

  • otežano, učestalo mokrenje,
  • bol i peckanje pri mokrenju, 
  • povišena telesna temperatura i
  • zamućen izgled urina (normalno je on bistar)

U slučaju težih infekcija može se javiti i povraćanje, opšta slabost i malaksalost, gubitak telesne mase. Urinarne infekcije se češće dešavaju kod žena nego kod mušaraca, što je posledica prvenstveno anatomije urogenitalnog trakta. Bakterije ulaze u urinarni trakt preko mokraćne cevi, a ženska uretra je kraća i mnogo bliža anusu, te je bakterijama koje naseljavaju creva znatno lakše da dospeju do uretre i izazovu infekciju.

Urinokultura – uputstvo za uzimanje uzorka urina

Za bakteriološku pretragu urina uzima se srednji mlaz prvog jutarnjeg urina. Prethodno obaviti detaljnu jutarnju higijenu sapunom i vodom ,kožu osušiti papirnim ubrusom .

Prvi jutarnji urin je urin izmokren odmah nakon celonoćnog spavanja, neposredno pre doručka ili drugih aktivnosti. Preporučuje se da bude izmokren nakon 8 časovnog ležanja i ne manje od 4 sata zadržan u mokraćnoj bešici (ako je mokraćna bešika pražnjena ranije tokom noći)

Urin srednjeg mlaza predstavlja srednji (drugi) deo izmokrenog urina. Prvi deo se odbacuje budući da je uvek kontaminiran fiziološkom florom uretre (tj. bakterijama koje se nalaze na početku mokraćne cevi i na spoljnom delu polnog organa)

Nakon uzimanja uzorka posudicu pažljivo zatvoriti pazeći da se rukama ne kontaminira unutrašnjost posudice i čep. Uzorak ne sme duže od 2 sata ostati na sobnoj temperaturi. Ako se za to vreme ne može stići do laboratorije, može se 24 sata čuvati na +4°C (tj. u frižideru ili na hladnom mestu)

Ukoliko koristite urikult (gotove podloge), potrebno je prvo napuniti posudu urinom, zatim uroniti hranljive podloge u urin 3 – 5 sekundi , odliti sav urin iz posude , pa vratiti podloge u bočicu i zatvoriti je. Kod male dece i beba takođe treba obaviti higijenu spoljnih genitalija , zatim pričvrstiti kesicu koja može da se nabavi u apoteci . Kesicu nakon uriniranja pažljivo zatvoriti i doneti u laboratoriju . Urinokulturu bi trebalo raditi pre antibiotske terapije .Ukoliko ste započeli sa nekom terapijom ( uroantiseptik, antibiotik ) pre davanja urina na pregled, obavezno napomenite laboratorijskom tehničaru prilikom predaje materijala na analizu . Ukoliko ste alergični na neki antibiotik ili ste trudnica ,takođe napomenite laboratorijskom tehničaru prilikom predaje materijala na analizu .

Osim na ovaj način, uzorak se može uzeti i iz katetera ili direktno iz mokraćne bešike njenom punkcijom, ali ovakve metode sprovode isključivo zdravstvena lica.

 

Tumačenje rezultata

Rezultati testa su poznati nakon nekoliko dana jer je toliko vremena potrebno bakterijskim kolonijama da se razviju i porastu, a urin se zatim pregleda uz pomoć mikroskopa. Rezultat može biti pozitivan ili negativan i ukoliko je pozitivan, moguće je identifikovati vrstu mikroorganizama. Takođe, ukoliko je rezultat pozitivan, lekar je dužan da prepiše određene antibiotike. Bakterija koja  u današnje vreme najčešće izaziva urinarne infekcije je Escherichia coli, a odmah posle nje po učestalosti slede bakterije roda Staphylococcus, Proteus, Klebsiella. Čest izazivač je i Candida koja je svrstana u gljivice. Urinarne infekcije mogu nastati i kao posledica neke polno prenosive bolesti.

Pored urinokulture, ukoliko se sumnja na infekciju urinarnog trakta neophodno je uraditi i rutinski pregled urina.

Rutinski pregled urina je jedna od osnovnih laboratorijskih analiza. Svaki takav pregled sastoji se iz tri dela:

  1. Opis fizičkih i fizičko-hemijskih karakteristika mokraće: izgled, boja, miris, reakcija i specifična težina
  2. Hemijska analiza: analize na proteine, šećer, ketonska tela, urobilinogen, bilirubin i nitrite
  3. Pregled mokraćnog sedimenta tj. mikroskopski pregled taloga koji se dobije nakon što se mokraća centrifugira

Autor:

Um je kao padobran – funkcioniše jedino ako je otvoren Albert Ajnštajn

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s