О meni

Zovem se Iva Milošević.  Diplomirana sam visoka strukovna medicinska sestra, specijalista metodike nestave. Ovo zvuči jako komplikovano pa me možete zvati nastavnik zdravstvene nege, lepo i jednostavno.

Zaposlena sam u medicinskoj školi. Poslednjih  sedamnaest godina vodim vežbe praktične nastave učenicima druge, treće i četvrte godine. Trenutno su to predmeti zdravstvena nega opšta i specijalna (interna i pedijatrija) i promocija zdravlja-zdravstveno vaspitanje.

47 thoughts on “О meni

 1. Molim Vas pomozite mi,imam zavrsenu Visu medicinsku skolu u Bg. I htela bih da budem nastavnik zdr.nege,recite mi sta jos trebam da zavrsim kako bih dosla do tog cilja? Hvala

  1. Dobar dan, predpostavljam da imate završen opšti smer na Visokij strukovnoj, jer je on neophodan za rad u školi. Po važećem pravilniku u prosvetnom glasniku, to je ono sa čime vi konkurišete na mesto nastavnika zdravstvene nege u bilo kojoj srednje medicinskoj školi u Srbiji.
   Bilo bi dobro da u budućnosti planirate da upišete na istoj Višoj školi specijalističke studije iz Metodike nastave. Trenutno je teško doći u školu, ali je svakako dobro da obiđete neke i ostavite svoj CV da Vas imaju u vidu ukoliko bude bilo potrebe za zamenama.

 2. Poštovana kolegice, trebala bi mi pomoć oko nabavke udžbenika dr. Radmile Ranković-Vasiljević „Metodika nastave zdravstvene nege“ (izdanje iz 2003.). Ukoliko ste mi u mogućnosti pomoći molim Vas da mi odgovorite. Lp

  1. Dobar dan, knjige u slobodnoj prodaji u knjižarama više nema, čak ni na višoj. Ima ja na kupindu, za nepoverovati, cena je 500 din. Ako Vam to ne odgovara, mogu Vam fotokopirati svoju, baš iz te godine i poslati poštom. Srdačan pozdrav

   1. Kolegice to bi mi bilo najoptimalnije rješenje. Javiti ću Vam se sljedeći tjedan za slanje, ukoliko Vam to neće biti problem. Možete mi ostaviti mail adresu da Vam se mogu javiti. Hvala. Lp

 3. Postovana Iva, pomozite mi!
  Student sam trece godine Visoke medicinske skole i zelim da radim kao profesor zdravstvene nege. Sta treba da upisem i da li je specijalizacija- oblast metodika nastave -dovoljna za rad u skoli, obzirom da je za rad u skoli potreban master. U nadi da cete odgovoriti, pozdravljam Vas. Tatjana Marinkovic

  1. Dobro veče poštovana Tatjana, za rad u školi vam je dovoljna diploma Visoke strukovne zdravstvene škole. Tako piše i u važećem prosvetnom glasniku. Kada se zaposlite u roku od dve godine ste u obavezi da polažete ispit za licencu, što organizuje škola u kojoj ćete raditi. I to je to. Ne treba nikakav master, pošto Vi u okviru naše visoke strukovne imate metidiku nastave. Master je obavezan samo za profesore koji predaju opšte obrazovne predmete, ne i za nas na predmetu Zdravstvena nega. Specijalizacija iz metodike nastave je poželjna ali ne i obavezna. Ja sam je završila i

 4. Pozdrav Ivi.
  Zovem se Sanja i koleginice smo po struci i zanimanju.
  Zaposlena sam u Medicinskoj školi Doboj, BiH-RS.
  Naša škola trenutno rasi na nekom projektu i traži školu partnera iz druge države. Može li Vaš – tvoj kontak telefon da razmjenimo ideju i sklopimo prijateljatvo.

  1. Dobar dan,
   Moj broj mobilnog trenutno nije u funkciji. Ako možete pošaljite mi poruku na mejl ili mesindžer. Sve što se tiče saradnje škola, mora da ide kao zvanični dopis upravi-direktorki moje škole. Možete mi pisati o čemu je reč, pa se čujemo za dalje.
   Srdačan pozdrav

 5. Draga Ivo, baš mi je drago što pomažeš mlađima… Šaljem ti puno toplih pozdrava. Radmila Ranković Vasiljević

 6. Cao, ja sam u junu zavrsila Visoku zdravstvenu skolu u Beogradu, opsti smer i zelela bih da radim u skoli. Da li je potrebna specijalizacija metodike nastave ili i dalje moze da se radi samo kao strukovna medicinska sestra? Hvala unapred!

  1. Dobar dan, još uvek nije neophodna specijalizacija za rad u nastavi, ali je većina profesora do sada to završila. Ima i onih koji nisu, i nije im zbog toga ugroženo radno mesto. Znači neophodna je srednja medicinska bilo koji smer i strukovna opšti. Napravi cv pa ga donesi u sve tri škole Beogradske, uvek trebaju zamene. Za početak je i to super taman da vediš da li je to to. Srećno i veliki pozdrav

   1. Hvala puno. A da li u cv-u treba da se navedu strucne prakse koje sam odradila na visokoj?

   2. To nikako ne može da škodi, a svakako obogaćuje cv. U moje vreme, a i većine profesora zdr. nege, toga nije bilo kada smo zabršavali višu, tako da tebi daje jedan plus.

 7. Zdravo, mene zanima da li moze da se radi kao profesor zdravstvene nege sa gimnazijom i visokom ili visom zdravstvenom skolom? Posto je uslov za upis u visokoj/visoj skoli/fakultetu zavrsena gimnazija ili bilo koji smer medicinske skole.

  1. Ne može, mora se imati završena srednja medicinska bilo koji smer i visoka/viša medicinska. Većina nastavnika zdravstvene nege sada ima završenu i specijalizaciju iz metodike nastave pa dobijaju zvanje profesor.

 8. Dobar dan. Uradio sam prekvalifikaciju u medicinsku struku iz druge struke i radim u zdravstvu. Zanima me ako bih zavrsio vise obrazovanje u zdravstvu, da li bih mogao da predajem u skoli?

  1. Dobar dan, morate da završite Visoku strukovnu zdravstvenu školu, opšti smer. Prednost prilikom konkursa uvek ima državna škola u Zemunu u odnosu na privatne, iako su akreditovane, pa to imajte u vidu. Kasnije, ako uđete u ove vode, možete svoje znanje nadograditi specijalizacijom iz metodike nastave ali nije obavezno. To što ste SMŠ završili vanredno Vas nikako ne ograničava da radite u prosveti. Ako imate još pitanja, tu sam. Srdačan pozdrav

   1. Ja zavrsavam akademske studije sestrinstva u Beogradu, sada me sve vise privlaci prosveta. Posto imam zavrsenu gimnaziju sta bih trebalo da uradim, da li je dobra opcija da vanredno polozim prekvalifikaciju za srednju medicinsku skolu i da li bih onda mogla da predajem u srednjoj skoli? Da li ima nekih ogranicenja u tom slucaju?

   2. Dobar dan, za rad u državnim srednjim medicinskim školama, neoohodno je da se ima završena srednja medicinska bilo koji smer i strukovna opšti smer. Posle toga je poželjna i specijalizacija iz metodike nastave ali nije i obavezna još uvek po pravilniku.
    Privatne medicinske škole, a u Beigradu ih ima već dosta, mislim da primaju u radni odnos, za poziciju nastavnika zdravstvene nege, kandidate i sa završenom gimnazijom. Tako da bi to mogla da vam bude polazna tačka za slanje CV-a. One imaju paralelno i srednje i više obrazovanje, pa su i migućnosti za rad šire.
    Nadam se da sam bar malo pomogla. Ako treba još neki savet ili pomoć tu sam

 9. Dobar dan. Završavam osnovne akademske studije sestrinstva, u trajanju od 4 godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu nakon čega stičem zvanje diplomirane medicinske sestre. Zanima me da li mogu da budem predavač u srednjoj medicinskoj školi ili na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija? Pozdrav.

  1. Dobar dan, za srednju školu nisam sigurna, morala bih proveriti. U službenom glasniku stoji visoka strukovna medicinska sestra može da obavlja posao nastavnika zdravstvene nege, sa pre toga, obavezno završenom srednjom medicinskom školom. Sada je već poželjno da se ima posle redovnih studija završena i specijalizacija iz metodike nastave.
   Što se tiče Visoke, mislim da su oni zapošljavali kao saradnike u nastavi kolege sa Vašim budućim zvanjem, vodili su vežbe studentima u bolnici. Ali je ulazak na Visoku kao budući predavač izuzetno težak, uglavnom zadržavaju svoje studente pojedini predavači ili preko veze.
   Ako imate još pitanja tu sam, srdačan pozdrav

   1. Ja sam skoro gledao neke konkurse za nastavnika zdravstvene nege u SMŠ i stoji diplomirana medicinska sestra pored strukovne medicinske sestre. Tako da mislim da može. Hvala Vam na odgovoru.

 10. Hvala vam sto pomazete svojim odgovorima. Mene zanima, posto imam prekvalifikaciju u opsti smer medicinske skole, a zavrsavam akademske studije sestrinstva u trajanju od 4 godine, da li mogu da predajem u srednjim skolama?

  1. Dobar dan, hvala vama što pratite blog. Da, mislim da možete konkurisati i u državnim i u privatnim medicinskim školama, na poziciju nastavnika zdravstvene nege. Specijalizaci j a iz metodike nastave je požaljna( većina nadtavnika je ima) ali nije i obavezna za apliciranje za posao. Važno je da vam je predznanje vezano za srednju medicinsku koju ste završili. Ako mogu još nekako pomoći pišite. Pozdrav

 11. Postovana,
  Zavrsavam akademske studije zdravstvene nege u trajanju od 3 godine 180 bodova,strani fakultet,koji se moze nostrifikovati kod nas.Upisala bih Master studije na “nasem” fakultetu,i interesuje me metodika nastave. Da li imate “preporuku” za mene? Hvala

  1. Dobar dan, na Visokoj strukovnoj školi (nekadašnja viša medicinska) postoji specijalizacija iz Metodike nastave u trajanju od godinu dana. To bi tačno bila četvrta godina i Vama. Ono što je trenutno problem, što škola nije uspela da akredituje taj program za sledeću generaciju, uz neka previranja u samoj školi. Tako da to trenutno nije dobra opcija. Za privatne više škole zaista ne znam da li imaju baš specijalizaciju iz metodike. Postoji nešto pri medicinskom fakultetu Beograd ali bi morali dobro da se raspitate o uslovima upisa. Pretpostavljam da želite da radite u školi, jer za drugo vam ovaj tip specijalizacije ne služi ničemu. Ne znam da li sam Vam i koliko pomogla, svakako sam tu za dodatna pitanja, za nešto se mogu dalje i raspitati. Srdačan pozdrav

 12. Postovani,moze li sa nekom drugom specijalizacijum da se predaje u skoli? Zauvrsila sam srednju medicinsku,strukovnu med sestra i specijalizaciju klinicke nege.Hvala

  1. Dobar dan, izvinite molim Vas na zakasnelom odgovoru, nisam bila u mogućnosti ranije.
   Možete i sa drugom specijalizacijom da predajete u školi, važno je samo da imate završenu srednju pa strukovnu, što u Vašem slučaju i jeste. Specijalizacija iz metodike nastave je poželjna ali ne i presudna. Tako da slobodno uradite CV i predajete ga u škole.
   Srdačan pozdrav

  1. Dobar dan, sa ogromnim zakašnjenjem Vam šaljem odgovor, za koji ne znam ni da li Vam je još potreban.Izvinite.
   Visoka zdravstvena strukovna škola u Zemunu (jedina državna) od ove školske godine ima samo Master strukovne studije, ali ne iz oblasti metodike nastave.
   Po starom programu, za koji mislim da nisu dobili novu akreditaciju, ove godine nisu ni upisali studente u dovoljnom broju za pravu nastavu, već samo konsultativnu. To su bile specijaliszičke studije iz metodike nastave. Ali treba da znate, da ukoliko želite da radite u prosveti, one Vam nisu preduslov, čak se ni koeficijent plate za one koji ga imaju upisane posle 2015. ne povećava.
   Srdačan pozdrav, ako imate još pitanja tu sam

 13. Dobar dan,zovem se Marina zavrsila sam strukovne studije prosle godine 180 ECTS,inace imam i srednju medicinsku koju sam zavrsila u R.Srpskoj.U Beogradu mi nisu priznali ni staz ni strucni ispit za srednju,pa visoku i ne pominjem.Imam pet godina iskustva.Zanima me da li uopste mogu da konkurisem za predavaca i da li se strukovne studije iz R.srpske priznaju u Srbiji?Hvala

  1. Dobar dan, izvinite što kasnim sa odgovorom. Ovih dana dosta posla oko digitalne nastave, pa nisam na vreme videla Vaše pitanje. Da li ste strukovne studije završili u Beogradu ili ne, to nisam najbolje razumela. Srednja škola do sada nije bila prepreka da se radi u prosveti, bez obzira gde je završena. Direktno znam koleginice koje imaju završenu srednju medicinsku u Podgorici i strukovne u Beogradu i rade u prosveti. Mislim da je ovo drugo (strukovne u Srbiji) mnogo značajnije za većinu direktora koji iako raspisuju konkurs, biraju kandidate za zaposlenje.
   Sa druge strane, od dokumenata za zaposlenje treba vam državljanstvo republike Srbije, tako da ako to imate, niko ne može da Vam zabrani da konkurišete za posao bez obzira gde ste školu završili, sa obzirom da imate pravo zvanje i brojECTS bodova.
   Ako imate još pitanja tu sam
   Srdačan pozdrav

   1. Hvala Vam puno na odgovoru.Srednju medicinsku i strukovne studije sam zavrsila u R.Srpskoj,drzavljanin sam Srbije gdje trenutno i zivim.Lijep pozdrav!

 14. Poštovana Iva, dobar dan. Maturant sam srednje medicinske škole, i još uvek razmišljam da li da upišem Visoku zdravstenu školu. Mnogi su mi rekli da je gubljenje vreme i da se ne isplati, pa me zanima Vaše iskreno mišljenje. Hvala unapred. Podrav!

  1. Dobar dan, izvini na velikom zakašnjenju sa odgovorom.
   Moje mišljenje je sledeće…
   Ta škola više nije ono što je bila. Akreditaciju su jedva dobili i to čak ne i za sve smerove specijalističkih studija. Ono što se zove opšti smer, je definitivno gubljenje vremena, jer ih bolnice ne zapošljavaju, za taj kadar nema dovoljan broj radnih mesta, od kada sam ja studirala tu školu, priča se da će se te stvari promeniti i da će potreba za visoko strukovnim medicinskim sestrama biti ogromna…To je bilo 1999. godine.
   Ovaj smer upiši jedino ako želiš da radiš u školi, jer ti je za to neophodan. Drugi smerovi su zanimljivi, ali se teško nađe zaposlenje (fizioth, sanitarni, radnith)
   Jedino što je ok su dva smera, rendgentehničar i laborant. Posao ćeš naći brzo i predmeti na smerovima su zanimljivi. Ali je potreban dobar prosek, jer je broj upisanih manji.
   Nadam se da sam ti donekle pomogla, ako imaš još pitanja, tu sam.
   Veliki pozdrav

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s